Ghidul de supravietuire in jungla fiscala din Romania

Noul Cod Civil. Codul Civil al Romaniei

Noul Cod Civil din 2011 este Codul Civil care a intrat in vigoare in Romania la 1 octombrie 2011, un cod care corespunde realitatilor sociale si legale moderne si care ofera un cadru legal adecvat realitatilor sociale actuale din Romania, fiind in acelasi din in concordanta cu legislatia internationala.

Codul civil este acel act normativ care include cele mai importante reglementări ce privesc raporturile dintre persoanele fizice și juridice private, inclusiv statul, in cazurile in care acesta participa la raporturi juridice in calitate de persoana privata. Prima forma de cod civil din istorie este considerata culegerea legi cunoscuta cu titlul de Codul lui Hammurabi ce dateaza aproximativ din 1780 I. Christos.

noul cod civil

Dintre codurile civile care sunt inca in vigoare le amintim Codul Civil Austriac ce dateaza din 1812, Codul Civil Francez din 1804, Codul Civil Sarb din 1844 sau Codul Civil Spaniol din 1889. Actualul Cod Civil al Romaniei a inlocuit Codul ce era in vigoare din 1865 si se aplica alaturi de Codul de procedura civila din 1865.

Noul Cod Civil, proiect initiat in 2004 dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeană indeplineste cerintele sociale si legale moderne si este adaptat actualului climat instituțional și social din Romania si corelat cu legislatia civila din tarile Uniunii Europene si dar si la nivel international. Codul Civil a fost adoptat prin asumarea răspunderii guvernului de către Parlamentul României prin legea nr. 287 din 17 iulie 2009 și republicat cu modificări în 15 iulie 2011 în Monitorul Oficial Partea I nr. 505-2011.

Codul Civil a intrat în vigoare prin adoptarea Legii de punere în aplicare nr. 71/2011 și care cuprinde unele măsuri tranzitorii ce vor fi aplicate până la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă.

Influentat de codurile civile moderne din Quebec, Italia, Elvetia sau Olanda, Noul Cod Civil a modificat radical viziunea de ansamblu asupra materiei civile, adoptand concepția monista de reglementare a raporturilor de drept privat. In contextul respectarii aceastei conceptii moniste, toate reglementarile ce tin de persoane si relatiile de familie au fost integrate in Codul Civil.

De asemenea, urmand modelulz Codului Civil din Quebec legislatia romaneasca a preluat noi termeni de conceptie monista: „principiul interesului superior al minorului”, „autoritatea parinteasca”, dar si reglementari privind „locuinta familiei”, dar si „dreptul la compensatie” in timpul casatoriei, instituirea „conventiei matrimoniale”, precum si reglementari in materia succesiunii, mandatul in caz de inaptitudine, contractul de adevziune, contractul-cadru, precum și instituția „administrarea bunurilor altuia”. Nu in ultimul rand, noul Cod Civil marcheaza renuntarea la dualismul civil-comercial intrucat prevederile din Codul Comercial au fost preluate in Codul Civil.

Titlul Preliminar - Despre legea civila
Cartea I - Despre persoane
Cartea II - Despre familie
Cartea III - Despre bunuri
Cartea IV - Despre mostenire si liberalitati
Cartea V - Despre obligatii
Cartea VI - Despre prescriptia extinctiva, decadere si calculul termenelor
Cartea VII - Dispozitii de drept international privat

 

Noul Cod Civil din 2011, precum si ultimele actualizari sunt disponibile pe mai multe siteuri de specialitate:

www.noulcodcivil.ro

Legea Nr. 287/2009 privind Codul Civil

www.codulcivil.ro

Noul Cod Civil actualizat 2013